Kitteninformatie
Hieronder lees je meer over ons fok- en kittenbeleid.
Het krijgen van een nestje kittens is iets waar we altijd erg naar uitkijken. Het is, als alles goed gaat, een heel mooie tijd.
Het is ook altijd een spannende tijd; vooral de dracht en de eerste weken na de bevalling brengen altijd de nodige zorgen met zich mee. Zorgen voor de moederpoes: zal alles wel goed gaan? En zorgen voor de kittens: groeien ze goed, zijn ze groot en sterk genoeg?
Helaas gaat het niet altijd goed. Soms is een kitten te klein of te zwak om zelf goed bij zijn of haar mama te drinken. We voeden deze kittens om de twee uur bij, ook 's nachts. Dit is heel intensief, maar iets dat we met liefde doen. Soms verliezen we zo'n kitten alsnog, dat is heel verdrietig en iets dat nooit went. Fokken is niet altijd leuk; soms is het echt heel naar.
Als alles goed gaat met de kittens en de moederpoes, is het een enorm mooie, bijzondere tijd en iets waar we dan ook heel erg van genieten. We steken heel veel tijd en liefde in de socialisatie van de kittens.
Als we een nestje verwachten, zijn er vaak al meerdere potentiële gezinnen op een kitten aan het wachten. Dit vinden we altijd ontzettend leuk en fijn.
Ook voor de potentiele kittenkopers is zo'n kittentijd een heel leuke en spannende tijd. Gaat alles goed met de bevalling? Hoe veel kitten worden er geboren? Groeien de kittens de eerste weken goed? Zal er een kitten voor ons bij zitten? En zo ja, welk kitten zal er uiteindelijk bij ons komen wonen?
Ik heb geprobeerd zo veel mogelijk informatie hieronder op een rijtje te zetten, zodat je als potentieel nieuw gezin van onze kittens al zo veel mogelijk over ons en onze werkwijze te weten komt.
Fokbeleid
Gezondheid en karakter zijn erg belangrijk voor ons. We fokken alleen met onze Ragdolls als zij volledig gezond zijn bevonden en als zij het typische lieve, zachtaardige, aanhankelijke en makkelijke Ragdoll karakter hebben.
- Al onze Ragdolls zijn zowel via DNA als via ECHO getest op HCM/PKD/ CIN.
- Onze Ragdolls zijn ook getest op FIV & FELV.
- Wij verkopen enkel fokkittens aan geregistreerde cattery's, buiten Nederland en Belgie, die hetzelfde fok- en kittenbeleid voeren als wij.
- Wij fokken met de traditionele kleuren en patronen - en dus niet met Mink, Sepia of Solid.
Kittenbeleid
- Als de kittens 6 - 7 weken zijn mogen zij bezoek ontvangen. Meerdere keren op kittenbezoek komen en zo een band opbouwen met de kittens juichen we toe! Vanaf een week of 9 wordt het karakter steeds beter zichtbaar.
- Onze kittens verhuizen wanneer zij minimaal 14-15 weken zijn en volledig gezond zijn verklaard.
Ze zijn dan heel veel geknuffeld, gewend aan alle dagelijkse geluiden, aan andere katten, hondjes en aan kinderen en bezoek.
- De kittens worden gecastreerd/gesteriliseerd voordat ze verhuizen.
- Onze kittens worden volledig gevaccineerd en gechipt
- De kittens worden meerdere keren ontwormd en ontvlooid.
Kennismaking
We vinden het fijn om de eigenaren van onze kittens wat beter te leren kennen.
Om die reden worden kittens niet voor een eerste kennismaking toegezegd en zal een kitten niet zomaar bij een eerste bezoek verhuizen.
We vinden een klik tussen ons, de katten en de toekomstige nieuwe gezinnen erg belangrijk.
Zoals gezegd, wordt het karakter vanaf een week of 9 steeds beter zichtbaar. Voor die tijd zullen wij geen kitten toe zeggen. We vinden het heel belangrijk dat onze kittens qua karakter goed passen bij hun nieuwe gezin.
In het geval we zelf een kitten willen houden, kan het zijn dat kittens tot een week of 12, of zelfs nog langer, onder evaluatie staan.
Los buiten lopen
Wij gaan ervan uit dat onze kittens bij hun nieuwe eigenaren, vanwege alle gevaren, niet los buiten mogen lopen.
Denk aan het gevaar van verkeer, vergif, honden, maar ook mensen die een (ras)kat meenemen naar huis. Ragdolls zijn ontzettend lief en zullen met iedereen mee gaan. Er zijn helaas mensen die hier misbruik van maken.
Ragdolls kunnen prima wennen aan een leven binnenshuis. Wij laten de kittens hier niet naar buiten toe gaan in onze (afgezette) tuin, dus zij weten niet beter.
Onze volwassen katten vinden het heerlijk om buiten te zijn en als dit veilig kan (zoals in een afgezette tuin, of aan een tuigje) is dat natuurlijk heel fijn. Dit juichen we dan ook toe en we geven de nieuwe eigenaren hier graag advies in.
(Het belang van) een soortgenootje
Het heeft altijd onze voorkeur om twee kittens tegelijk te laten verhuizen. Dit is voor de kittens zo ontzettend fijn en leuk. Vrijwel elk nestje zijn er wel twee kittens die heel erg naar elkaar toe trekken en die we heel graag bij elkaar zouden willen houden.
Samen opgroeien is voor de kittens het allerfijnst. Ze hebben op die manier altijd een maatje om mee te spelen, om samen mee te slapen, om mee op avontuur te gaan en om de boel mee te verkennen.
Wij plaatsen onze kittens sowieso niet als enige kat in een huishouden.
We plaatsen onze kittens enkel in gezinnen waar al een andere kat aanwezig is. Of bij gezinnen, die twee kittens tegelijk willen adopteren.
Ragdolls zijn sociale dieren en zijn niet graag alleen. Ik krijg vaak de vraag of menselijk gezelschap niet voldoende is (van bijvoorbeeld mensen die veel thuis zijn en/ of thuis werken), maar nee!
Menselijk gezelschap vervangt de behoefte voor een soortgenootje niet.
Ook mensen die veel thuis zijn, zijn nog weleens de deur uit. Denk aan werken, dagjes weg, op bezoek bij vrienden / familie, uit eten en dan heb je nog de nachten.
Ook bij thuiswerken, wordt er gewerkt en op die momenten is er logischerwijs niet de volle aandacht die een Ragdoll (kitten) nodig heeft. Een Ragdoll hoort op onderzoek uit te kunnen gaan, een kitten moet volop kunnen ontdekken, spelen, ravotten, klimmen en klauteren. En dat is natuurlijk het leukst om samen te doen. En hoewel Ragdolls ook heel graag bij ons zijn, kunnen wij ze dit, als mens, niet geven.
Dit soortgenootje hoeft overigens geen Ragdoll te zijn, maar wel een kat of kitten met een vergelijkbaar energieniveau. Zo zal een kitten bij een jonge kat prima gaan, maar als je al een oudere kat in huis hebt, is het beter hier twee kittens bij te plaatsen (zodat zij met elkaar kunnen spelen en de oudere kat met rust laten).
Wij maken hierop geen uitzonderingen.
Kijk ook eens naar deze video, waarin zeven redenen worden gegeven waarom twee kittens adopteren voor de kittens zo fijn is.

Als kittens verhuizen, krijgen ze meeā¦
- Een stamboom van Mundikat (FIFe)
- Een Europees dierenpaspoort
- 2 jaar garantie op HCM / PKD en CIN
- Een kittenpakket
Ze zijn dan:
- Volledig gevacinneerd
- Gecastreerd of gesteriliseerd voordat ze verhuizen
- Gechipt
- Ontwormd en ontvlooid
- Ontzettend veel geknuffeld, gewend aan alle dagelijkse geluiden en aan andere katten, hondjes en kinderen.
Prijs
Wij vragen 1100 euro voor een kitten, dat binnen Nederland verhuisd. Dit is uiteraard inclusief de sterilisatie / castratie.
(Aan)betaling
Wij vragen geen aanbetaling; niet om op de wachtlijst geplaatst te kunnen worden en ook niet als de kittens geboren zijn.
Dit doen we heel bewust: we willen, dat onze kittenkopers hun kitten op komen halen, omdat ze hem/haar heel graag aan hun gezin toevoegen.. niet omdat ze bang zijn de aanbetaling kwijt te raken.
Pas als het kitten gecastreerd of gesteriliseerd is en de afspraak voor het ophalen is gemaakt, wordt een kitten betaald.
Wij geven de voorkeur aan een bankoverschrijving en vinden het dan fijn als de kittens de dag voor ophalen betaald zijn, zodat dit op de dag van ophalen geen onverwachte problemen kan opleveren.
Wachtlijst
Het is mogelijk om je op de wachtlijst te laten plaatsen, voor bijvoorbeeld een bepaalde combinatie (kijk hiervoor op de planning pagina).
Stuur gerust een e-mail, het is fijn als je daarin iets vertelt over je thuissituatie; zijn er bijvoorbeeld al andere katten aanwezig, is er vaak iemand thuis, zijn er kinderen? Vermeld daarin ook gerust een persoonlijke voorkeur.
Op korte mailtje met alleen vragen of ik nog kittens heb of enkel de vraag wat een kitten kost ga ik niet in.
