Voeding, verzorging & opvoeding

 

  • Welke nat- en/of droogvoeding geven jullie zelf en welke merken zijn aan te raden?
  • Kan ik het eten van mij kat heel de dag laten staan en is het erg als mijn katten van elkaars eten snoepen?
  • Welke borstel is het meest geschikt om mijn kat mee te borstelen en hoe vaak moet ik dat doen?
  • Welk ontworming middel raden jullie aan? Hoe vaak moet ik ontvlooien en welk middel is dan het meest geschikt?
  • Wat kan ik het beste doen als ik mijn kat of kitten iets wil aan- of afleren?
  • Is het normaal dat mijn kittens (soms) wild met elkaar spelen?
  • Mijn kat zoekt me graag op, maar ligt ook regelmatig zelf ergens te slapen, is dit normaal of "mag" mijn kat me niet?

Dit is een selectie uit de vragen die we vaak krijgen. Hieronder proberen we op deze vragen, en meer, antwoord te geven.

Voeding

Droog voer

Wij geven onze katten Applaws droogvoer.

Wij geven ze alle varianten met kip, dus:

Applaws droogvoer is een premium, graanvrij voer. Onze katten vinden het heerlijk en doen het er heel goed op.

Onze kittens geven we Amazon Kitten droogvoer.

Natvoer

Onze katten krijgen, naast hun brokjes, af en toe wat natvoer. Als tractatie tussendoor en niet als volledige voeding.

Mocht je een kat hebben, die niet goed drinkt, dan is een volledig natvoer te overwegen. Let er dan wel op, dat het natvoer geschikt is als complete voeding en niet slechts een "aanvullende" voeding is.

Ik zal hieronder een lijst neerzetten met, naar mijn mening, kwalitatief goede en "complete" natvoer merken en varianten.

Natvoer lijst

Doseren en afwegen

Een veelgestelde vraag is hoe wij onze Ragdolls hun eten geven. Wegen we dit af? Geven we ze heel de dag door eten? Geven we ze twee keer per dag, maar laten we ze dan zo veel eten als ze zelf willen?

Wij geven onze volwassen Ragdolls in principe twee keer per dag eten. We wegen dit ook af en afhankelijk van het gewicht krijgen ze tussen de 45 en 65 gram per dag.

Dit werkt op deze manier heel goed. Onze Ragdolls worden zo niet te dik en we hebben zicht op wie wat op eet. Ze hebben allemaal hun eigen plekje, met hun eigen bakje. Zo kunnen we ze allemaal goed in de gaten houden.

Dit geldt overigens niet voor kittens en drachtige of zogende moeders. Zij hebben heel de dag toegang tot eten. Dit hebben ze ook nodig.

Pas wanneer de kittens wat ouder zijn en zeker nadat ze gecastreerd of gesteriliseerd zijn, raden wij aan om ze twee of drie keer per dag eten te geven. En hierbij ook te letten op hoeveel je ze geeft.

Doe je dit niet, dan heb je kans dat je kat al snel te dik wordt. Dit brengt de nodige gezondheidsrisico's met zich mee en het is heel erg moeilijk om een kat (voorzichtig) af te laten vallen. 

Verzorging en benodigdheden

Kattenbak

Wij zijn fan van de Litter Robot zelfreinigende kattenbakken. Wij hebben natuurlijk meerdere Ragdolls in huis en dan is zo'n automatische kattenbak ideaal.

We hebben drie Litter Robots 3 in huis en sindskort ook de Litter Robot 4.

Onze eerst ervaringen met de Litter Robot 4 zijn erg goed, wat een fijne, stille kattenbak. We zullen 'm over een tijdje, als we 'm goed hebben kunnen testen, uitgebreid reviewen. Is 'ie echt zo veel beter en fijner dan de 3?

Naast de Litter Robots hebben we ook nog twee grote "normale" kattenbakken in huis. De Savic Nestor XXL. Wat wij fijn vinden aan deze bak, is dat de klep aan de voorkant omhoog kan. Hierdoor kun je de kattenbak heel makkelijk uitscheppen en hoef je niet heel de bovenkant te verwijderen. 


Er is ook een kleinere variant van de Nestor XXL te verkrijgen, wij vinden die persoonlijk wat aan de kleine kant voor onze Ragdolls.

Kattengrit

Kattengrit

Wij gebruiken fijn klontvormend kattengrit.


We hebben door de jaren heen heel veel soorten kattengrit gebruikt en geprobeerd. Vaak liepen we er tegenaan, dat het grit niet fijn klonterde, snel uit elkaar viel, snel ging stinken (waardoor we binnen een paar dagen heel de kattenbak weer moesten verschonen), of dat we heel veel last kregen van stofdeeltjes door het grit.

Inmiddels hebben we drie favorieten:

  1.  Kitty Friend Ultra
  2. Sivocat Ultra Soft
  3. Golden Grey Master

We gebruiken zelf voornamelijk de Kitty Friend Ultra, maar de andere twee zijn ook absoluut aan te raden. 

We hebben ook een tijdje houtkorrels aan geprobeerd, maar dit raden we niet aan. Onze katten vonden het absoluut niet fijn, een aantal van ze besloot zelfs om maar buiten hun behoefte te doen, of op een andere plaats in het huis.

Zodra we weer terug gingen naar fijn klontvormend grit, was dit voorbij.